2017 : Senioren in gevecht met de wind

In de gemeente Hollands Kroon is de Stichting bezig met een 4–luik voor 60-plussers: “Senioren in gevecht met de elementen”.
Na 2016 (“100 jaar droge voeten in de polder”) organiseerde Cultuur binnen de Dijken in 2017 :”Senioren in gevecht met de wind’.

Dit project splitste zich uit in 2 onderdelen.
1) In Juni/Juli was er een Theater- en theatertechniekproject, met theater, theatertechniek, zang en dans.
2) Van September tot December was er Verteltheater in Museum Jan Lont op Wieringen.

Theater -en theatertechniekweek 60+

In Juni/Juli 2017 organiseerde de stichting een Theater en Theatertechniekproject, met theater, theatertechniek, zang en dans. Onder Artistieke leiding van regisseur Aad Spee werd het weer een fantastisch geheel. Op een heel bijzondere locatie (in de hal van de Cultuurschuur in Wieringerwerf) werden ventilatoren, hoog hangende was, 1000 kraanvogels, een voortglijdende zeilboot, en een prachtige techniek het decor van de voorstelling die gemaakt werd. De vrouwelijke 60-plussers in trouwjurken en de mannen die gedichten voordroegen. Een spannende choreografie van Lonneke van Leth, waaraan allen meededen . Allemaal ingrediënten die zorgden voor een bijzondere voorstelling.

Verteltheater 60+

Van September tot December organiseerde de stichting hun eerste Verteltheater in Museum Jan Lont op Wieringen. In 15 wekelijkse bijeenkomsten, werkte een groep senioren toe naar een vertelvoorstelling. Dit geheel was onder begeleiding van storyteller/regisseur Caroline van Veggel uit Amsterdam. Zij haalde het beste in alle deelnemers naar boven. Het werd een prachtige voorstelling met mooie verhalen, sneeuw, buitendans.

Frits (80) : “Theater en 60-plussers. Een prachtcombinatie! Zang, muziek, toneel en alles wat er nog bijkomt, een manier om als bewoners elkaar (nog) beter te leren kennen. Meedoen kan een hoogtepunt zijn, liefst voor veel meer ouderen, weet ik met mijn 50 jaar toneelervaring.”

Marieke (86): “…en later al die complimenten voor het geheel. Dat moet jullie goed doen. Ik wist niet dat ik voor die persoonlijke complimenten nog zo gevoelig was”

Gert (72): “Door het verhaal van Marieke te kiezen i.p.v. mijn eigen verhaal is er meerwaarde ontstaan in kennis van elkaars leven en belevenissen. Ook omdat Marieke een verre kennis is uit een door mij gewaardeerde familie die onbedoeld mede mijn levensloop heeft beïnvloed.”

Wim (67): “Ik heb nieuwe contacten gemaakt, en geleerd over licht en geluid voor producties. En ik heb een aanbod om als lichtman te komen helpen. Het meemaken van het ontstaan van het stuk vond ik heel boeiend”

Deelnemers